Select Page

Det gode fælleskab

Hvordan laver man et godt fællesskab som respekterer personlige grænser?

Hvis du vil skabe et fællesskab hvor alle bliver respekteret bliver du nødt til selv at give respekt ud. Du kan ikke forlange respekt uden at give respekt. Man skal også kunne udtrykke sig ordentligt og stå ved sine holdninger og vise klart hvor sine egne grænser er. 

Du skal selvfølgelig også tænke over hvem du vil starte et fællesskab med. For eksempel hvis du er 100% Kristen skal du jo ikke starte et fællesskab med en helt masse fra andre religioner når den eneste gud du anerkender er din egen. 

Et fællesskabs normer som er de uskrevne regler i gruppen skal afspejle medlemmernes personlige grænser. I de gode fællesskaber vil de være kendte og accepterede for medlemmerne. Jeg må godt udfordre en anden persons grænser inden for fællesskabet så længe det sker med respekt. Hvis min ven for eksempel havde en grænse som gjorde han ikke troede han kunne snakke engelsk til andre. Men jeg ved han kan klare det kan jeg udfordre ham ved at sætte ham i en situation hvor han bliver nødt til at snakke engelsk.  

Kan man være venner med en som er et komplet andet sted på skalaen end dig selv? Et fællesskab kan sagtens bestå af mennesker som er forskellige steder på skalaen dog vil de forstå fællesskabet på hver deres måde. For eksempel vil personen med stive grænser stå fast på sine meninger og forsøge at påvirke de andre med sine meninger. Personen med porøse grænser ville ikke udfordre fællesskabet og derved undgår konflikt ved at gå på kompromis med sine egne grænser.