Select Page

Personlige grænser 

Hvad er personlige grænser og hvordan dannes de?

Personlige grænser er mentale grænser som du sætter i sindet for dine handlinger. Personlige grænser dannes tit i barndommen, fordi her dannes din identitet. For eksempel hvis dine forældre er meget veganske og ikke rører kød overhovedet er din personlige grænse at du ikke spiser kød. Er du så på restaurant med din chef  hvor han forventer du spiser kød kan du føle du bliver nødt til det. Her bliver din grænse udfordret. Personlige grænser kan også komme fra religion, andre mennesker eller opstå inde i dig selv. 

Der er stor forskel på hvordan dine personlige grænser påvirker din opførsel. Hvis dine personlige grænser har en stor indflydelse på psyken og dine handlinger har du “Stive” personlige grænser. På den anden side af skalaen er der “Porøse” grænser. Denne person er åben og har meget få personlige grænser. I midten af skalaen er “Sunde” grænser disse personer er opmærksomme på deres personlige grænser og ved hvilke de vil gå på kompromis med og hvilke ikke.

De bedste former for personlige grænser er “Sunde” grænser. En person med “Stive” grænser er stædig og introverte. De gemmer sig bag deres grænser som de bruger til at holde andre mennesker på afstand fordi de er bange for at blive afvist. 

Personer med “Porøse” grænser er mennesker som har svært ved at sige nej. De er altid villige til at bryde deres egne grænser for at forblive en del af fællesskabet.

Personer med de to yderpunkter har usunde personlige grænser da man skal have en blanding af de to. Sunde personlige grænser er når man kan stå ved sig selv men være villig til at prøve noget nyt.

Hvad betyder personlige grænser i fællesskaber? 

Personlige grænsers effekt på fælleskaber er både godt og ondt. Hvis jeg for eksempel har en personlig grænse over for kød. Det er noget som jeg bare ikke ville nærme mig under nogle omstændigheder. Hvis jeg så tager ud og spiser med nogle venner som spiser kød ødelægger det fælleskabet og jeg bliver distanceret fra det fællesskab. Men hvis alle mine “venner” spiste vegansk lige som mig vil det kun styrke dette givent fællesskab. 

Det lidt mere spændende spørgsmål er om jeg må udfordre en anden persons grænser inden for et fællesskab. Jeg må højst sandsynligt godt udfordre en af mine venners mindre personlige grænse om for eksempel madvare. Hvis han er enormt kræsen over pickles og jeg udfordre det ved at putte pickles i hans mad. Er det så forkert? Ikke hvis du spørger mig da det er i et fællesskab med din ven. Men hvis det omhandlede noget som butikstyveri hvor nogen ville føle sig tvunget til at stjæle noget for at være en del af fællesskabet. Ikke nok med at det er ulovligt respekterer jeg ikke hans grænser. 

Man kan altså godt udfordre ens vens grænse MEN det kommer an på hvilken form for grænse det er.